In plin razboi, o moldoveanca stabilita in Israel face serviciul militar si afirma ca este gata sa lupte pentru statul evreu daca va fi nevoie. Intreaga ei familie spune ca in aceasta perioada dificila au decis sa actioneze si sa devina voluntari. Potrivit autoritatilor, pana acum peste 1300 de moldoveni au revenit acasa, iar peste 400 au plecat in Israel.

Publicat:19.10.2023, 19:37

Aida KHOTYANOV, MOLDOVEANCA STABILITA IN ISREAL:  „Aici este a doua mea casa, toata copilaria mea a fost in Moldova, dar aici am fost primita, am trait. Nu pot sa zic decat ca si Moldova si Israel este casa si tara mea.”

Ea este Aida, o moldoveanca de 24 de ani, care in aceasta perioada face serviciul militar in Israel la una dintre bazele militare.

Aida KHOTYANOV, MOLDOVEANCA STABILITA IN ISREAL:  „Aici sunt mereu multi soldati pe drum si cand le-am vazut uniforma m-a impins si pe mine, am zis ca este pentru mine si ca asta este viata  mea. Emotional trebuie sa fii puternic si astazi consider ca femeile si barbatii sunt la un nivel, asta imi place in tara asta. Avem aceeasi putere.”

In acest an, tanara isi va incheia serviciul, care a durat doi ani. E convinsa ca va continua sa activeze in armata si este pregatita sa-si apere tara, de altfel acelasi sentiment l-a avut chiar in primele zile cand a izbucnit razboiul in Israel.

Aida KHOTYANOV, MOLDOVEANCA STABILITA IN ISREAL:  „Cand m-a prins, m-am sculat si am zis ca eu sunt aici, sunt alaturi de toti si ne aparam tara. Speram mult sa trecem peste asta. Tin la Israel si sunt sigura ca vom trece peste asta.”

Spune ca in acesta perioada, parintii ii sunt alaturi si o sustin.

Aida KHOTYANOV, MOLDOVEANCA STABILITA IN ISREAL:  „In toata ziua suntem la telefon, ea a venit si aici la mine, mi-a facut o donatie pentru soldatii de aici. Tinem zambetul pe fata, pana la urma vreau sa-mi apar si parintii. Ma simt bine ca la ai mei 24 de ani fac acest lucru. Vreau sa-mi fac viitorul, sa am unde veni acasa si cu ce incalzi mancarea viitorilor mei copii.”

Intre timp, mama Aidei, care este stabilita in orasul Haifa este mereu cu gandul la fiica ei si de cele mai multe ori, se intampla ca grijile sa o copleseasca.

Silvia KHOTYANOV, MOLDOVEANCA STABILITA IN ISREAL:  „Este in siguranta pana cand, dar nu e o suta de procente. Suntem ingrijorati, nopti nedormite. Si stiu sigur mai sunt multe familii de moldoveni ale caror copii fac acum serviciul militar.”

Potrivit Silviei Kotianov, in aceste zile, in regiunea in care e stabilita a fost liniste. Femeia incearca sa revina la o viata normala si sa invete sa traiasca in aceasta perioada de razboi.

Silvia KHOTYANOV, MOLDOVEANCA STABILITA IN ISREAL:  „Oricum se aud avioanele, dronele care patruleaza, care ne apara vietile. Pana cand la noi, la nord nu am avut incalcari sa stam doar in casa, astazi e a 13 zi de razboi, mergem la munca zilnic, este liniste. Israelul este o tara unita, speram sa fie pace si liniste si ne rugam in fiecare zi.”

Aida KHOTYANOV, MOLDOVEANCA STABILITA IN ISREAL:  „Israelul a trecut peste foarte multe probleme si acum sunt sigura ca vom trece si de asta, doar sa fim tari, sa nu aplecam capul jos, armata face tot ce se poate de facut.”

Moldovenii stabiliti in sudul Israelului insa au avut parte de un tablou mult mai dezolant. Ion Rujneac locuieste in Ashkelon si astazi a fost doar o singura alerta, comparativ cu zilele trecute cand sirena suna in continuu

Ion RUJNEAC, MOLDOVEAN STABILIT IN ISRAEL:  „Aici in spatele acestei case eu locuiesc, la o  mie de metri este si depozitul unde lucrez. Au fost mai multe masini sparte, au fost evacuate. Se vad cateva a caror geamuri sunt sparte. Gloante au ajuns si in peretii de la casa din spare, geamurile la fel au fost sparte. Dar acum e liniste.”

Potrivit Ministerului de Externe, inainte de razboi in Israel se aflau 13 mii de moldoveni.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.